11 WordPress/Website Designing Interview Questions and Answers

These 11 Best WordPress Interview Questions and Answers have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of WordPress. As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer −

Q1. What is WordPress CMS?

Ans – WordPress is a free open source content management system designed for everyone, emphasizing, friendliness, performance, security, and ease of use. Great software with minimum setup, simple and predictable. Also, WordPress offers powerful features and functions to design websites for any kind of business growth.

Q2. Are there any limitations to a WordPress website?

Ans – You can use WordPress for ecommerce sites, membership sites, photo galleries and any other type of site you can think of. The website is created using the same HTML code as any other site, so there are no limitations there either.

Q3. Do you need to have a blog in order to use WordPress for a site?

Ans – WordPress was originally used as blogging software though it has since become popular for the website also.  It is not necessary to have a blog to use WordPress.  Still having a blog is commendable as it will help in search engine optimization.

Q4. What are the minimum requirements to run WordPress?

Ans – 

  • PHP with the latest version
  • MySQL 5.6
  • The mod_rewrite Apache module
  • HTTPS support

Q5. How safe is a website on WordPress?

Ans – The word press is safe to operate, but still, it is suggested to keep updating with the latest version of WordPress to avoid hacking.

Q6. What are the types of hooks in WordPress and mention their functions?

Ans – There are two types of hooks 1) Action hooks 2) Filter hooks

Hooks allow a user to create WordPress themes or plugins with shortcodes without changing the original files. Action hooks allow you to insert an additional code from an outside resource, whereas, Filter hooks will only allow you to add content or text at the end of the post.

Q7. What do you mean by a custom field in WordPress?

Ans – The custom field is a meta-data that allows you to store arbitrary information in the WordPress post. Through a custom field, extra information can be added to the post.

Q8. Why does WordPress use MySQL?

Ans – MySQL is a widely available database server and is extremely fast.  It is open source, and it is available at no cost. Also it is supported by many low-cost Linux hosts so it’s easy for anyone to host their website.

Q9. Why does the widget not show up in the sidebar?

Ans – While using a widget, you have to ensure whether your theme supports the widget and if it does then, it must show the sidebar.  If in any case if it happens that you don’t see the sidebar, then it might be missing the “function.php” file or file similar to that.  This can also happen if you have forgotten to save the changes in the widget or to refresh the older display of the page.

Q10. Is there any limitation for using WordPress?

Ans – No, there is no limitation for using WordPress.  WordPress can be used for innumerable purposes, membership sites, e-commerce sites, photo-gallery and many more.

Q11. How is creating a site on wordpress.org different from wordpress.com?

Ans – Most of the things are similar in both except the choices of themes and the use of plugins.


Conclusion:
 These 11 WordPress Interview Questions and Answers will help you to get brief details about WordPress and help you to prepare for a good WordPress developer. This blog helps you with the best questions and answers asked by the interviewer while interviewing.

FTC Disclosure: This site contains affiliate links to products & services and we may receive a commission for purchases made through these links without any additional cost to you.

About the Author Sheetal



Get All The Practical Steps, Tools, Training, And Support You Need To Start A Blog Quickly And Easily...for FREE





Start My FREE 8-Days Blogging Training Today!

I know, you might have thought about starting a blog but never took an action.

In fact, one of the biggest reasons why many bloggers don't even get off the ground is because they suffer from analysis paralysis and they fee lack of confidence when it comes to something online.

I was at your stage 2 years back. But today I am a successful blogger living a freelance lifestyle.

So I have created the 8 Days Blogging Series.

The free 8 Days Blogging Series is meant to give you an overview of successful blogging that nobody else can provide.

For the next 8 days, you are going to get actionable and interesting step by step guide & tips to start your blog.


→ Start the Free 8-Day Blogging Training ←




Leave a Comment:

error: Content is protected !!