15 Digital Marketing Interview Questions and Answers

Nervous about your upcoming Digital Marketing interview? Don’t worry! I’m here to help you. One of the hottest fields to rise up in the online space, digital marketing is the best career option for youngsters who are looking to create a locationally independent and highly creative career for themselves. Online Marketing Agencies, internet startups, banks, and various other companies are hiring for digital marketing professionals in recent times, offering creative services to small businesses as well as top corporations. The opportunities are endless.

If you wish to make a career in this field, you will have to go through a selection process where digital marketing interview questions will be asked at each point. Companies are eager to keep up with the shift from offline to online marketing today. Here are some important Digital marketing interview question and answers:

Q1. Why is digital marketing preferred over traditional marketing?

Ans – This is the era of digital marketing and the prospects are extraordinary. Some of the reasons contributing to the success of digital marketing over traditional marketing are –

  • Cost-effectiveness
  • Higher internet penetration
  • Easy analysis, better tracking of leads and performance & usually better performance-focused ROI
  • Better interaction with customers
  • Faster / Real-time optimization
  • Global reach
  • Easy access to product/service information for consumers

Q2. What are the different types of digital marketing?

Ans – Different aspects of digital marketing are:

  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Content Marketing
  • Email Marketing
  • Social Media Marketing
  • E-commerce Marketing

Q3. Explain inbound marketing and outbound marketing.

Ans – Inbound marketing – This includes attracting customers and turning them into leads through different marketing channels like SEO, content marketing, viral videos, webinars, social media campaigns, etc.

Outbound marketing – It involves reaching out to the targeted audience via more traditional forms of marketing, such as TVCs, radio ads, print advertisements, trade fairs, sales calls and emails

Q4. What is Google Ad Words Re-marketing?

Ans –  Google Ad Words Re-marketing is a targeted marketing strategy which helps marketers to reach people who previously visited their website but didn’t make a purchase. This type of marketing helps in targeting right people with the right ad, at the right time.

Q5. Which form of digital marketing is better: SEO or PPC?

Ans – Pay Per Click or PPC is a form of paid marketing where one can display ads in the sponsored results section of each search engine’s results page by paying a fee, while SEO is a free activity that helps to build traffic by achieving high rankings in the organic search results. One can’t say whether PPC or SEO is better, as it depends on business requirements and most importantly, budget.

Q6. How you can improve conversion rates?

Ans – Conversion rates can be improved by testing different elements on site, especially on the landing page. One can also experiment with functionality, layout, and style on landing pages.

Q7. What to do if an ad is unapproved?

Ans – Once you know why your ad is unapproved, start with fixing the problem there and then. After editing the ad, wait for the approval status. Do not panic as it can take one business day.

Q8. What is the role of SEO in digital marketing?

Ans – SEO is the acronym for Search Engine Optimization and it helps your web page easy to find, crawl, categorize and help it rank on the first pages of search results. SEO is a crucial digital marketing channel that involves several activities like crawling, scanning, and indexing, measuring pertinence, and recovering.

Q9. Name some Google AdWords ad extensions.

Ans – 

  • Affiliate location extension
  • Call extensions
  • Promote extension
  • Structured snippet extension
  • App extension
  • Sitelink extension
  • Callout Extension

Q10. What is Google Ad Words Re-marketing?

Ans – A targeted digital marketing strategy helps marketers to reach out to people who have already visited their website but did not make a purchase or provide any lead. Google Ad Words Re-marketing helps in targeting the right people with the right ad, at the right time. Re-marketing, also known as re-targeting, helps to increase conversion rates. ROI because the past site visitors may be familiar with your brand and may turn into prospective customers.

Q11. What is the limit for Ad words Ad characters?

Ans – For Ad words Ad characters, headlines and sub-headlines should not exceed 30 characters. Descriptions should be within 90 characters.

Q12. What is the conversion rate in PPC?

Ans – Conversion rate is the number of conversions divided by the total ad clicks.

E.g. If you get 10 conversions from 100 clicks, your conversion rate is 10%.

Q13. What is keyword streaming?

Ans – Keyword streaming is all about analyzing relevant keywords and choose the best among them for the website based on its target audience. It is an important SEO activity to get organic traffic and leads.

Q14. Why do we do a competitive analysis?

Ans – Competition analysis is believed to be the strategic element. It is a very critical part while chalking out a company’s digital marketing plan. It is very important to identify competitors and evaluate their strategies to determine their strengths and weaknesses. It is tough to establish a product’s USP (Unique Selling Proposition) without doing proper competition analysis. Besides, it also helps to decide on strategies for attracting targeted consumers.

Q15. What is a responsive website?

Ans – It refers to a site created using Responsive Web Design (RWD). A responsive website is compatible with multiple devices and browsers and responds very well to user interactions.


Conclusion
These are some of the most common Digital Marketing interview questions and answers you may be asked in your interview. Get ready with answers and talk confidently that you enjoy most about working in digital marketing. Reap benefits; your dream job is not far away!

FTC Disclosure: This site contains affiliate links to products & services and we may receive a commission for purchases made through these links without any additional cost to you.

About the Author Sheetal



Get All The Practical Steps, Tools, Training, And Support You Need To Start A Blog Quickly And Easily...for FREE





Start My FREE 8-Days Blogging Training Today!

I know, you might have thought about starting a blog but never took an action.

In fact, one of the biggest reasons why many bloggers don't even get off the ground is because they suffer from analysis paralysis and they fee lack of confidence when it comes to something online.

I was at your stage 2 years back. But today I am a successful blogger living a freelance lifestyle.

So I have created the 8 Days Blogging Series.

The free 8 Days Blogging Series is meant to give you an overview of successful blogging that nobody else can provide.

For the next 8 days, you are going to get actionable and interesting step by step guide & tips to start your blog.


→ Start the Free 8-Day Blogging Training ←




Leave a Comment:

error: Content is protected !!